» کار، اشتغال و تعاون » نقش کلیدی شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور در رونق تولید و ایجاد
نقش کلیدی شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور در رونق تولید و ایجاد

نقش کلیدی شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور در رونق تولید و ایجاد

4 خرداد 1404 0۰2

– اخبار اقتصادی –

به گزاش خبرنگاراقتصادی خبرگزاری تسنیم, در سال‌های اخیر، شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور به یکی از مهم‌ترین ارکان توسعه اقتصادی و صنعتی کشور تبدیل شده‌اند. این شرکت‌ها که با تکیه بر نوآوری، تحقیق و توسعه فعالیت می‌کنند، نقش مؤثری در ارتقای بهره‌وری، رونق تولید داخلی و ایجاد فرصت‌های شغلی پایدار ایفا کرده‌اند.

یکی از مهم‌ترین آثار فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان، کاهش وابستگی به واردات فناوری و محصولات خارجی است. این شرکت‌ها با بومی‌سازی دانش فنی و تولید محصولات پیشرفته، زمینه را برای تقویت تولید داخلی فراهم کرده‌اند. به‌عنوان نمونه، در حوزه‌های فناوری اطلاعات، پزشکی، نانو، و صنایع پیشرفته، شرکت‌های داخلی موفق شده‌اند محصولاتی را تولید کنند که پیش از این صرفاً از طریق واردات تأمین می‌شد.

از سوی دیگر، شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان با جذب نیروهای تحصیل‌کرده و متخصص، به ایجاد اشتغال پایدار و کیفی کمک کرده‌اند. این شرکت‌ها برخلاف بنگاه‌های سنتی، بیشتر بر استخدام نیروهای با مهارت بالا تمرکز دارند که این امر نه‌تنها بیکاری در بین فارغ‌التحصیلان دانشگاهی را کاهش داده، بلکه موجب ارتقای سطح دانش فنی کشور نیز شده است.

️سید مالک حسینی؛ معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در نخستین جشنواره ملی «نشان اقتصاد مقاومتی» تاکید کرد: محور اصلی اقتصاد مقاومتی، مقاوم‌سازی اقتصاد کشور در مقابله با تکانه هاست ،افزایش بهره‌وری، توسعه فناوری در تولید و بومی‌سازی از شاخص های مهم انتخاب واحدهای برتر برای یک مجموعه است.

وی با تأکید بر اینکه رویدادهای‌ ملی می‌تواند در اتصال بنگاه‌های تولیدی خرد به کلان، نقش مهمی برای اشتغال کشور ایفا کند خاطر نشان کرد: محور اصلی اقتصاد مقاومتی مقاوم‌سازی اقتصاد کشور در مقابله با تکانه ها و چالش هاست. الگوی اقتصاد مقاومتی می‌تواند‌ اقتصاد کشور را در اثر بحران‌هایی مانند تحریم و ناترازی‌های مختلف تاب‌آور کند.

جزئیات اجرای مصوبات شورای عالی اشتغال/ تمرکز برای اشتغال زایی در سال دوم دولت

حسینی تصریح کرد: در جشنواره ملی نشان اقتصاد مقاومتی تلاش شده با مشارکت جامعه علمی و دانشگاهی مولفه‌های کیفی اقتصاد مقاومتی را به شاخص‌های کمی نزدیک کند؛ بر همین اساس برترین واحدهای تولیدی از سراسر کشور انتخاب شده‌اند.

معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت کار، مهمترین شاخص بررسی انتخاب واحدهای تولیدی را در  نخستین جشنواره نشان اقتصاد مقاومتی افزایش بهره‌وری و توسعه فناوری در تولید و بومی‌سازی آنها عنوان کرد و گفت: با کمک شرکت‌های دانش بنیان و فناور می‌توان مسیرهای جدیدی با بهره وری بیشتر پیش روی صنعت و اقتصاد کشور قرار داد.

به گزارش تسنیم, توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان بدون حمایت نهادهای حاکمیتی و سیاست‌گذاری امکان‌پذیر نبوده است. صندوق نوآوری و شکوفایی، معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری و پارک‌های علم و فناوری، با ارائه تسهیلات مالی، فضای کار مناسب و مشاوره‌های تخصصی، به رشد این شرکت‌ها کمک کرده‌اند.

در شرایطی که اقتصاد کشور نیازمند تحول و حرکت به سمت اقتصاد دانش‌بنیان است، توسعه شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان می‌تواند نقش بی‌بدیلی در تحقق امر «رونق تولید» و «مهار بیکاری» ایفا کند. سرمایه‌گذاری در این حوزه، سرمایه‌گذاری بر آینده‌ای پایدار، نوآور و مقاوم در برابر چالش‌های اقتصادی جهانی است.

در مسیر حرکت به سوی اقتصاد مقاومتی و دانش‌محور، حمایت هدفمند و مؤثر دولت از شرکت‌های دانش‌بنیان به یک ضرورت راهبردی تبدیل شده است. این شرکت‌ها که با تکیه بر نوآوری، فناوری‌های نوین و نیروهای متخصص فعالیت می‌کنند، نه‌تنها موتور محرک رشد اقتصادی کشور به شمار می‌روند، بلکه نقش مهمی در اشتغال‌زایی پایدار و کاهش بیکاری ایفا می‌کنند.

در شرایطی که اقتصاد کشور با محدودیت‌های منابع طبیعی و چالش‌های بین‌المللی روبه‌روست، شرکت‌های دانش‌بنیان با استفاده از ظرفیت نیروی انسانی تحصیل‌کرده و ایده‌های خلاق، به یکی از راهکارهای مؤثر برای تحقق رشد اقتصادی تبدیل شده‌اند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد بیش از ۶۰درصد اشتغال در شرکت‌های دانش‌بنیان مربوط به نیروهای دانشگاهی و تخصصی است. این موضوع نه تنها به کاهش بیکاری در میان جوانان تحصیل‌کرده کمک کرده، بلکه باعث ارتقای کیفیت نیروی کار و حرکت به سمت اشتغال پایدار شده است. توسعه این شرکت‌ها همچنین به ایجاد زنجیره‌ای از مشاغل غیرمستقیم در حوزه‌های خدماتی، تولیدی و صادراتی منجر شده است.

تجربه کشورهای توسعه‌یافته نشان داده است که موفقیت شرکت‌های دانش‌بنیان، بدون حمایت ساختاری و مالی دولت ممکن نیست. در ایران نیز نهادهایی مانند صندوق نوآوری و شکوفایی، معاونت علمی و فناوری، و پارک‌های علم و فناوری با ارائه وام‌های کم‌بهره، معافیت‌های مالیاتی، و تسهیل فرآیندهای حقوقی و گمرکی، زمینه رشد این شرکت‌ها را فراهم کرده‌اند. با این حال، کارشناسان معتقدند که برای جهش جدی در این حوزه، باید سیاست‌گذاری‌ها منسجم‌تر و موانع اداری کمتر شود.

در نهایت، حمایت مؤثر دولت از شرکت‌های دانش‌بنیان، نه‌تنها به گسترش اقتصاد دانش‌بنیان و افزایش بهره‌وری منجر می‌شود، بلکه با ایجاد اشتغال‌های تخصصی و مولد، می‌تواند نقشی تعیین‌کننده در حل معضل بیکاری و توسعه پایدار کشور ایفا کند. آینده اقتصاد ایران، به شدت وابسته به میزان سرمایه‌گذاری در دانش، فناوری و نیروی انسانی است.

انتهای پیام/

 
لینک کوتاه: https://armanekasbokar.ir/?p=70435

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × چهار =

  • ×