پاسخ به سوالات پرتکرار درباره کلید و پریز
از کدام برند کلید و پریز بخرم؟ کدام نوع از کلید و پریز برای دکوراسیون منزل یا محل کار من مناسب است؛ روکار، توکار، لمسی یا معمولی؟! چگونه بهترین کلید و پریز مناسب با دکوراسیون داخلی ساختمان را پیدا کنم؟ کلید و پریز چه رنگی خوبه؟ فرق اساسی انواع کلید و پریزها با یکدیگر چیست؟ در چه ارتفاعی کلید و پریز را نصب کنم؟ فاصله استاندارد نصب کلید و پریز از یکدیگر چقدر است؟ به این پرسشها و سوالهای مشابه درباره کلید و پریز که ممکن است در هنگام خرید از خود بپرسید در این مطلب پاسخ دادهایم.
تفاوت پریز ارت دار و معمولی چیست؟
با نصب پریزهای ارتدار، نگرانی بابت برق گرفتگی، آتشسوزی و آسیب به وسایل برقی، معنایی ندارد. زیرا در پریزهای ارتدار یک پین اضافه برای اتصال به سیم ارت وجود دارد تا در صورت بروز نشتی جریان برق، برق اضافی را به زمین منتقل کند. به مراتب ایمنی در پریزهای معمولی پایینتر است، زیرا تنها وظیفه برقرسانی به لوازم الکتریکی را دارند.
کلید و پریز چه رنگی خوبه؟
رنگهای سفید و کرم از رنگهای پرطرفدار کلید و پریز هستند. زیرا با اکثر سبکهای دکوراسیون داخلی هماهنگ میشوند. برای سبکهای دکوراسیون داخلی مدرن، کلید و پریزهای مشکی، نقرهای و طلایی انتخابهای جذابی به حساب میآیند. کلید و پریزهای با رنگ فانتزی نظیر قرمز، نارنجی، زرد و… نیز برای اتاقهای بازی و مهدکودکها کاربرد دارند.
کلید و پریز لمسی بهتر است یا معمولی؟
سلیقه، سبک دکوراسیون داخلی و بودجه، پارامترهایی برای انتخاب کلید و پریز هستند و مشخص میکنند که کدام کلید و پریز مناسب نیاز شماست؛ کلید لمسی یا معمولی؟!
کلید و پریزهای لمسی، نوعی کلید و پریز هوشمند هستند که با ظاهری شیک و لوکس و با توجه به ویژگیهایی که دارند، مناسبترین نوع کلید و پریز برای ساختمانهایی با سبک دکوراسیون مدرن به حساب میآیند. اما این نوع کلید و پریز برای همه محیطها کاربرد ندارد و استفاده از آنها برای همه ملموس نیست. همچنین هزینه تعویض و نصب کلید و پریزهای لمسی به مراتب بیشتر از کلید و پریزهای معمولی است. از طرف دیگر، کلید و پریزهای معمولی برای تمام افراد، بهویژه کودکان و سالمندان، آشناتر هستند و استفاده از آنها نیاز به آموزش خاصی ندارد. پس برای محیطهایی مثل مهدکودک و خانه سالمندان، کلید و پریزهای سنتی گزینه مناسبتری هستند.
برندهای معتبر کلید و پریز کداماند؟
۵ تا از بهترین برندهای کلید و پریز ایرانی که استانداردهای ایمنی را رعایت و محصولات با کیفیتی را در بازار عرضه میکنند، عبارتند از : دلند الکتریک، ایران الکتریک، خیام الکتریک، ویرا الکتریک و جهان الکتریک. برند اشنایدر نیز در لیست بهترین برندهای کلید و پریز خارجی موجود در بازار ایران قرار دارد. گارانتی، استفاده از مواد اولیه با کیفیت و طراحی منحصربهفرد در کنار رعایت استانداردهای ایمنی در تولید؛ پارامترهایی هستند که یک مارک کلید و پریز را در لیست بهترین برندها قرار میدهد.
کلید و پریزهای بارانی چیست و چه تفاوتی با دیگر کلید و پریزها دارد؟
به کلید و پریزهایی با درپوش محافظ که دارای استاندارد IP44 یا بالاتر هستند و برای نصب در محیطهای مرطوب و فضای باز طراحی شدهاند، کلید و پریز بارانی میگویند. درپوش این کلید و پریزها از نفوذ آب و گردوغبار به داخل مکانیزم محصول جلوگیری میکند و ایمنی و دوام آن را افزایش میدهد. از طرف دیگر، کلید و پریزهای معمولی در برابر نفوذ آب هیچ مقاومتی ندارند و نصب آنها در مکانهایی نظیر حمام و دستشویی، حیاط و پارکینگ و بالکن؛ احتمال اتصالی برق را بالا میبرد.
چگونه کلید و پریزها را تمیز کنیم؟
تمیز کردن کلید و پریز با دستمال خیس یا بدون قطع برق منجر به برق گرفتگی میشود. پس، مواد پاککننده غیر ساینده را روی یک دستمال خشک یا کمی مرطوب (نه خیس) اسپری کنید. در مرحله دوم، برق را قطع کنید. سپس سطح کلید و پریز را به آرامی تمیز کنید.
کلید و پریز با پورت USB چه کاربردی دارد؟
کلید و پریزهای یوپیاس دارای پورت USB هستند که علاوهبر روشنایی لوازم برقی امکان شارژ مستقیم دستگاههایی مانند موبایل و تبلت را بدون نیاز به آداپتور فراهم میکنند. نصب کلید و پریز با پورت UPS نیاز به استفاده از شارژر جداگانه را کاهش میدهد. کاربرد این نوع کلید و پریز در ساختمانهای تجاری، اتاق کار، کتابخانه و اتاق خواب است!
کلید و پریز توکار بهتر است یا روکار؟
نوع نصب کلید و پریزهای توکار و روکار از اسمی که دارند، مشخص است. نصب کلید و پریزهای توکار به سادگی کلید و پریزهای روکار نیست و نیاز به تخریب دیوار دارد. با اینحال، کلید و پریزهایی که توکار نصب میشوند؛ از نظر زیبایی و ایمنی در صدر جدول قرار دارند و بهترین انتخاب برای ساختمانهای نوساز با سبک دکوراسیون مدرن هستند. برای تعویض کلید و پریز در ساختمانهای قدیمی، کلید و پریز روکار رنگی یا مدرن نیز به علت نصب ساده، مناسبتر هستند.
چه تعداد پریز برق در هر اتاق نیاز است؟
تعداد مناسب پریز برق در یک اتاق بر اساس متراژ آن محاسبه میشود و هر ۶ متر از یک ساختمان نیاز به یک پریز برق دارد. اتاقهای ۱۲ متری ۲ الی ۳ پریز برق نیاز دارند و هر اتاق، بیش از ۱۲ متر، حداقل باید ۴ الی ۵ پریز برق در آن نصب شود. در خانههایی که تعداد پریزها کم است از سه راهی یا محافظ برق استفاده میکنند. اما برای عدم نیاز به سه راهی برق، در خانههای مدرن تعداد پریزها بیشتر است و برای حفظ زیبایی ساختمانهای مدرن و نوساز، از کلید لمسی استفاده میکنند.
چگونه کلید و پریز قدیمی را تعویض کنیم؟
- قدم اول برای تعویض کلید و پریز قدیمی، قطع فیوز است.
- پس از آن، قاب کلید و پریز را از قوطی کلید و پریز جدا کنید.
- پیچهای پشت قاب را باز کنید و سیمها را نیز جدا کنید.
- سپس مدل جدید کلید و پریز را به همان ترتیب نصب کنید.
این موضوع را فراموش نکنید که بدون قطع برق تعویض کلید و پریز به شدت خطرناک است. برای اطمینان از قطع برق، حتما از فازمتر در هنگام انجام کار استفاده کنید. همچنین اگر در این زمینه مهارت ندارید حتما از یک برقکار کمک بگیرید.
استاندارد نصب کلید و پریز در خانه چیست؟
استاندارد ارتفاع نصب کلید و پریز بر اساس قوانین نظارتی تاسیسات برق ساختمان (کتاب مبحث سیزدهم مقررات ملی ساختمان) برای ایمنی بیشتر و راحتی استفاده از تجهیزات الکتریکی عبارتند از:
- ارتفاع نصب پریز برق، پریز تلفن و پریز آنتن در ساختمان (هال و پذیرایی و اتاق خواب) : ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر با ۵۰ سانتی متر فاصله از شیر گاز از چهار طرف
- ارتفاع نصب کلید برق در ساختمان (آشپزخانه، هال و پذیرایی و اتاق خواب): ۱۱۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر با ۱۵۰ سانتیمتر فاصله از چهارچوب درب و پنجرهها
- ارتفاع نصب پریز تلویزیون دیواری: ۱۱۰ تا ۱۴۰ سانتیمتر
- ارتفاع نصب کلید کولر: ۱۳۰ سانتیمتر
- ارتفاع نصب پریز ماشین ظرفشویی و ماشین لباسشویی: ۶۰ سانتیمتر
- ارتفاع مناسب برای نصب پریز مورد نیاز برای لوازم برقی آشپزخانه (قهوهساز، توستر، ماکروفر و…): ۱۱۰ سانتیمتر
- ارتفاع نصب پریز اجاق گاز: ۶۰ سانتیمتر
- ارتفاع نصب پریز پکیج: ۱۲۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر
- ارتفاع نصب پریز هود آشپزخانه: ۱۸۰ تا ۲۰۰ سانتیمتر
- ارتفاع نصب پریز در سرویس بهداشتی: ۱۱۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر از کف و در فاصله ۳۰ سانتیتری از شیر آب
- ارتفاع نصب پریز یخچال: ۱۱۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر
فاصله نصب کلید و پریز در ساختمان چقدر است؟
برای رعایت ایمنی، بهتر است هر پریز یا کلید برق، یک محدوده خالی ۱٫۵ متری اطراف خود داشته باشد. ازاینرو، فاصله نصب کلید و پریز در ساختمانها ۳ متر از یکدیگر است.