» صنعت و معدن و تجارت » بررسی تفاوت نورد گرم و سرد + کاربرد هر یک
تفاوت نورد سرد و گرم در کاربرد آن موثر است.

بررسی تفاوت نورد گرم و سرد + کاربرد هر یک

21 مهر 1403 3۰227

یکی از مهم‌ترین عملیات‌هایی که روی فلزات و آلیاژ‌های مختلف از‌جمله فولاد و آلیاژ‌های آلومینیوم انجام می‌گیرد، عملیات نورد است. هدف از انجام این عملیات، کاهش ضخامت و شکل‌دهی با دستگاه‌های خاص و غلتک‌های نورد است. عملیات نورد در دمای مختلف انجام می‌گیرد و بر همین اساس به دو گروه نورد گرم و نورد سرد تقسیم می‌شود. اما به راستی تفاوت نورد سرد و گرم چیست؟ کاربرد هر‌یک از نورد‌های ذکر‌شده چیست؟

فولاد نورد سرد چیست؟

فولاد نورد سرد در‌حقیقت همان فولاد نورد گرم است که فرآیند پرداخت طولانی‌تری داشته است. نورد سرد ورق یکی از آشنا‌ترین روش‌های تولید محصولات فولادی است که با هدف شکل‌دهی به فلزات و کاهش ضخامت آن‌ها انجام می‌گیرد. نورد سرد به‌طور‌معمول در دمای اتاق و به‌طور‌کلی دمایی پایین‌تر از نورد گرم انجام می‌گیرد. به همین خاطر این نوع نورد به نام نورد سرد معرفی و شناخته می‌شود.

تمام محصولات نورد سرد نسبت به نورد گرم دارای پوشش سطحی بهتر و متحد‌المرکزیت و استقامت بیش‌تری هستند. امروزه کار با میله‌های نورد سرد نیز نسبت به نورد گرم، سخت‌تر است. چرا‌که میله‌های نورد سرد، کربن بیش‌تری دارند. البته در رابطه با نورد سرد ورق و نورد ورق گرم این موضوع صدق نمی‌کند و از میان این دو محصول، نورد سرد کربن کم‌تری دارد و به‌طور‌معمول تاب‌کاری می‌شود و همین امر موجب می‌شود که نسبت به ورق گرم نرم‌تر باشد.

هنگام مقایسه نورد سرد گرم خوب است که این نکته را در نظر داشته باشید که نورد سرد نسبت به دیگر روش‌های فلزکاری با مزایای بسیار نظیر امکان کنترل دقیق بر ابعاد، تضمین ضخامت یکنواخت و تضمین کیفیت محصول همراه است. همچنین این نوع نورد موجب می‌شود که سطح فلز به خوبی صاف شود و به عملیات سطحی نیاز چندانی نداشته باشیم. نورد سرد شامل عبور فلز از یک سری غلتک‌گردان برای کاهش ضخامت و افزایش سطح آن است. برای اطمینان از عملیات دقیق و کارآمد در این نوع نورد، از تجهیزات و ماشین‌آلات مختلف استفاده می‌شود. یکی از مهم‌ترین و آشنا‌ترین این تجهیزات، آسیاب نورد است. آسیاب‌های نورد از تعدادی غلتک تشکیل شده‌اند که در یک پیکر‌بندی خاص چیده می‌شوند.

هنگام عبور فلز از یک دستگاه نورد، غلتک‌ها فشار مورد‌نیاز را وارد می‌کنند و موجب کاهش ضخامت و افزایش طول آن می‌شوند. لازم به ذکر است که آسیاب نورد مجهز به کنترل‌های دقیقی است که امکان تنظیم سرعت و فشار را جهت دستیابی به ضخامت و سطح مورد‌نظر را برای شما فرآهم می‌آورد. از دیگر ماشین آلاتی که در نورد سرد مورد استفاده قرار می‌گیرند، دستگاه تسطیح است.

پس از عبور فلز از آسیاب نورد، ممکن است بی‌نظمی یا نقص در سطح ایجاد شود، به کمک این دستگاه شما می‌توانید این بی‌نظمی را به خوبی از بین ببرید. به عبارت دقیق‌تر دستگاه تسطیح به گونه‌ای طراحی شده است که از طریق اعمال فشار و کشش به فلز، مشکلات و بی‌نظمی‌ها را اصلاح می‌کند.

کاربرد فولاد نورد سرد

فرآیند نورد سرد کاربرد‌های بسیاری دارد که مهم‌ترین و آشنا‌ترین آن‌ها به‌طور‌کلی عبارت است از:

  • صنعت خودرو: فولاد نورد سرد امروزه به فراوانی در صنعت خودرو‌سازی به ویژه برای تولید اجزای شاسی و قطعات ساختاری کاربرد دارد. لازم به ذکر است که استفاده از این نورد در صنعت خودرو‌سازی موجب می‌شود که شما موادی با ابعاد دقیق، سبک و استحکام بالا داشته باشید.
  • ساخت‌و‌ساز و معماری: از دیگر کاربرد‌های نورد سرد میتوان به ساخت سقف، روکش، عناصر سازه‌ای و اجزای تزئینی اشاره کرد. چرا‌که این نورد استحکام، پرداخت سطح عالی و دوام را تضمین می‌کند و نیاز‌های مورد‌نیاز صنعت ساخت‌و‌ساز را برآورده می‌کند.
  • برق و الکترونیک: ورق‌های نورد سرد به دلیل رسانایی عالی، مقاومت بالا در برابر خوردگی و پایداری ابعادی در صنعت برق و الکترونیک کاربرد‌های بسیاری دارند. به عبارت دقیق‌تر این ورق‌ها با هدف سیم‌کشی الکتریکی، قطعات الکترونیکی و برد‌های مدار چاپی استفاده می‌شوند.
  • هوا‌فضا و دفاع: صنایع هوا‌فضا و به‌طورکلی دفاعی، به موادی با استحکام بسیار بالا، وزن سبک و دقت ابعادی خوب نیاز دارند. در‌نتیجه آلیاژ‌های نورد سرد نظیر آلومینیوم و تیتانیوم، در تولید قطعات هواپیما، موشک و تجهیزات دفاعی به فراوانی کاربرد دارند. 

فولاد نورد گرم چیست؟

برای درک بهتر و عمیق‌تر تفاوت فولاد سرد و گرم، خوب است که با مفهوم فولاد نورد گرم آشنا شویم. منظور از این فرآیند، نورد‌کاری فولاد در دمای بسیار بالا(معمولا در دمایی بالا‌تر از ۹۲۴ سانتی‌گراد)، حتی بالا‌تر از دمای تبلور مجدد فولاد است. این نکته را در نظر داشته باشید زمانی که فولاد در دمایی بالا‌تر از دمای تبلور مجدد خود قرار می‌گیرد، شکل‌دهی به آن بسیار آسان می‌شود.

فولاد نورد گرم به‌طور‌معمول بدون هیچ گونه تاخیری در فرآیند پرداخت تولید می‌شود و به گرمای مجدد نیاز ندارد و ارزان‌تر از فولاد نورد سرد است. زمانی که فولاد سرد می‌شود، انقباض انجام می‌گیرد. در‌نتیجه نسبت به محصول نهایی فولاد نورد سرد، کنترل کم‌تری نسبت به اندازه و شکل آن وجود دارد.

منظور از فرآیند نورد گرم، نورد‌کاری فولاد در دمای بسیار بالا(معمولا در دمایی بالا‌تر از 924 سانتی‌گراد)، حتی بالا‌تر از دمای تبلور مجدد فولاد است.

کاربرد فولاد نورد گرم

مهم‌ترین تفاوت نورد سرد و گرم در کاربرد میان آن‌ها است. کاربرد‌های نورد گرم همانند نورد سرد بسیار گسترده است که به‌طور‌کلی مهم‌ترین و آشنا‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • ساخت‌وساز و زیر‌ساخت: فولاد نورد گرم‌شده یک ماده اساسی در پروژه‌های ساختمانی است و از آن برای تولید اجزای سازه‌ای، تیر‌ها، ستون‌ها و صفحات سنگین استفاده می‌شود. شایان ذکر است که این امر موجب می‌شود که عناصر مقاوم و باربر‌شده استحکام و دوام ساختمان‌ها، پل‌ها و پروژه‌های زیر‌بنایی را فرآهم آورند.
  • صنایع نیرو: از دیگر کاربرد‌های فولاد نرم گرم می‌توان به بخش انرژی و نیرو اشاره کرد. چرا‌که این فولاد‌ها استحکام و دوام بالایی دارند و در برابر خوردگی از خود مقاومت نشان می‌دهند. از مهم‌ترین و آشنا‌ترین این کاربرد‌ها می‌توان به ساخت نیروگاه، برج‌های انتقال، خطوط لوله، سازه‌های دریایی و… اشاره کرد.
  • ساخت‌و‌ساز و ماشین‌آلات: از فولاد نورد گرم امروزه با هدف ساخت قطعات ماشین آلات، قاب تجهیزات، ماشین آلات کشاورزی و ابزار صنعتی استفاده می‌شود. به کمک این نوع نورد شما می‌توانید موادی قوی‌تر تهیه کنید که تحمل بار‌های سنگین و دمای بالا را دارند.
  • کشتی‌سازی: صفحات فولادی نورد گرم کاربرد گسترده‌ای در کشتی‌سازی دارند. به عبارت دقیق‌تر این صفحات در بدنه، عرشه و دیگر اجزای ساختاری کشتی به‌کار گرفته می‌شوند.
  • و…

تفاوت نورد سرد و نورد گرم چیست؟

تفاوت خط تولید نورد ورق در انواع ورق سرد و گرم یا همان نورد سرد و گرم بسیار گسترده است که در ادامه به معرفی و بررسی مهم‌ترین و آشنا‌ترین آن‌ها می‌پردازیم.

تفاوت نورد سرد و گرم با توجه به فرآیند نورد

اولین و مهم‌ترین تفاوت نورد سرد و گرم، تفاوت در فرآیند اجرای آن‌ها است. در روش نورد گرم، ضخامت شمش تنها از طریق حرارت‌دهی و عبور شمش‌ها از میان چندین غلتک، کاهش می‌یابد. شایان ذکر است که محصول تولید‌شده در این شرایط، سطح خشن و نا‌صافی دارد. در سمت دیگر برای نورد سرد، ابتدا مراحل حرارت‌دهی شمش و عبور از غلتک انجام می‌گیرد، حال عملیات غلتک‌کاری مجدد در دمای پایین اجرا خواهد شد. به‌طور‌کلی برای تولید محصولات نورد سرد، نیاز به انجام مراحل بسیار بیش‌تری است.

تفاوت نورد سرد و گرم با توجه به خواص

انجام هر‌یک از فرآیند‌های نورد سرد و گرم روی خواص نهایی محصول اثر می‌گذارد. برای درک بهتر تفاوت نورد سرد گرم، این نکته را در نظر داشته باشید که با استفاده از نورد گرم، محصولاتی با سطح خشن خواهید داشت که نتیجه‌ی خنک شدن در دمای بالا هستند. همچنین به دلیل انقباض ناشی از سرد شدن سریع، دقت ابعادی کم‌تری دارند. در سمت دیگر محصولاتی که در نورد سرد تولید می‌شوند، کیفیت سطحی مناسب، تلرانس ابعادی کم، سطح صاف و بدون اکسید و استحکام بالایی دارند.

تفاوت نورد سرد و گرم در مواردی مانند خواص، کاربرد و قیمت وجود دارد.

تفاوت نورد سرد و گرم با توجه به کاربرد

در مقایسه نورد سرد و گرم نمی‌توان از کاربرد آن‌ها چشم پوشاند. به‌طور‌کلی محصولات تولید‌شده در نورد گرم به‌طور‌معمول در شرایطی استفاده می‌شوند که به دقت بسیاری نیاز ندارند. برای مثال این نوع نورد برای تولید انواع فولاد به‌کار گرفته می‌شود. در سمت دیگر نورد سرد برای ساخت لوازم خانگی، لوله و قطعات هوا‌فضا استفاده می‌شود.

تفاوت نورد سرد و گرم با توجه به قیمت

از آنجایی که زمان بیش‌تری برای فرآیند نورد سرد نیاز است، این نوع فولاد کیفیت بالا‌تری دارد و قیمت آن نیز به نورد گرم بالا‌تر است.

خرید نورد سرد ورق و نورد گرم ورق از ماز گروپ

برای خرید نورد سرد ورق و نورد گرم ورق، انتخاب‌های بسیاری پیش روی شما است که یکی از معتبر‌ترین و بهترین آن‌ها، ماز گروپ است. برای این امر شما می‌توانید سفارش خود را به‌صورت مستقیم به کارخانه ارائه دهید یا اینکه از طریق دفتر ایران اقدام نمایید. این دفتر به‌صورت مستقیم با کارخانه چین در ارتباط است و با هدف تسهیل فرآیند ثبت سفارش برای مشتریان ایرانی کار می‌کند.

شرکت ماز گروپ، دستگاه نورد سرد و نورد گرم را با توجه به انتظارات مشتریان طراحی و تولید می‌کند و این دستگاه‌های سفارشی پس از ۲.۵ تا ۳ ماه به مشتریان تحویل داده می‌شوند. البته ساخت خطوط تولید پیشرفته ممکن است که تا ۴ ماه نیز طول بکشد. همانطور که در تفاوت نورد سرد و گرم گفتیم، قیمت این دستگاه‌ها ثابت نیست و به پارامتر‌های مختلف نظیر نوع دستگاه، تعداد غلتک‌ها، رفت‌و‌برگشتی یا ممتد بودن آن‌ها، تعداد استندها و دروازه‌ها و… وابسته است. برای اطلاع از هزینه دقیق و ثبت درخواست خرید این دستگاه‌ها، همین حالا با کارشناسان ما در ماز گروپ تماس بگیرید و فرصت را از دست ندهید.

لینک کوتاه: https://armanekasbokar.ir/?p=3097

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت + 7 =

  • ×