بیوگرافی داریوش مهرجویی
داریوش مهرجویی در تاریخ ۱۷ آذر ۱۳۱۸ در شهر تهران به دنیا آمد. او از خانوادهای فرودست و متعلق به محیط هنری بود. در دوران نوجوانی، مهرجویی علاقهمند به نقاشی شد و در کلاسهای نقاشی شرکت کرد. همچنین، به موسیقی علاقهمند شده و در کلاس موسیقی نیز شرکت کرد. با کمک پدرش، سنتور را نیز فرا گرفت و پس از آشنایی با موسیقی کلاسیک، به نواختن پیانو پرداخت.
در سن ۱۷ سالگی، علاقهمندی مهرجویی به سینما شروع شد و به منظور بهتر درک فیلمهای روز، زبان انگلیسی را فرا گرفت. او به مدت یک سال به عنوان مدیر هتل آتلانتیک فعالیت کرد و در سن ۲۰ سالگی برای تحصیل به ایالات متحده آمریکا رفت. در ابتدا به سمت فیلمخوانی پیش رفت، اما بعدها سینما را رها کرد و به مطالعه فلسفه مشغول شد. وی لیسانس فلسفه خود را در سال ۱۳۴۴ از دانشگاه یوالسی در آمریکا دریافت کرد و همان سال به عنوان سردبیر نشریه “پارس ریویو” فعالیت کرد.
یک سال بعد، مهرجویی به تهران بازگشت و با هدف ساخت فیلمی بر اساس فیلمنامه خود به ایران آمد. اما این پروژه به انجام نرسید و در سال ۱۳۴۶ فیلم اول خود با عنوان “الماس ۳۳” را ساخت. این فیلم از فیلمهای هزینهبر سینمای ایران بود، اما به دلیل هزینه بالا و فروش متوسط، تجارتی موفقیت آمیز نبود و به شکست تجاری منجر شد.
فیلم “گاو” و “دایره مینا” دو آثار مهم و ماندگار از فیلمهای داریوش مهرجویی هستند.
فیلم “گاو” در سال ۱۳۴۸ ساخته شده است و یکی از اولین فیلمهای سینمای ایران است که در غرب و اروپا نیز شهرت دارد. این فیلم براساس داستان “عزاداران بیل” نوشته غلامحسین ساعدی ساخته شده است و با همکاری ساعدی در تهیه فیلمنامه تولید شده است. “گاو” توانسته است در جشنوارههای بینالمللی معروفی مانند کن، برلین، مسکو، لندن و لس آنجلس به نمایش درآید. این فیلم پس از نمایش در جشنوارهها، نظر کارگردانان برجستهای چون فدریکو فلینی را به خود جلب کرد. بازیگران برجستهای چون عزتالله انتظامی، علی نصیریان، جمشید مشایخی و پرویز فنیزاده در این فیلم حضور داشتهاند و “گاو” موفق به کسب جوایز متعدد داخلی و خارجی شده است.
فیلم “دایره مینا” پنجمین فیلم داریوش مهرجویی است که در سال ۱۳۵۳ ساخته شده است. این فیلم مدتی توقیف شد و به عنوان یک فیلم جنجالی شناخته میشود. در این فیلم، مهرجویی به نمایش خونفروشیها پرداخته است، افرادی که خون را جمعآوری میکنند و آن را به بیمارستانها میفروشند. این فیلم در نهایت منجر به تأسیس سازمان انتقال خون در ایران شد.
داریوش مهرجویی علاوه بر فعالیت در زمینه ساخت فیلم، در حوزه ترجمه، نگارش کتاب و نگارش فیلمنامه نیز فعالیت داشته است.
فیلم “لیلا” در سال ۱۳۷۵ ساخته شده است و به نوعی تکمیلکننده سهگانه سارا و پری محسوب میشود. این فیلم دربارهی یک زن است که نمیتواند بچه داشته باشد و با مشکلاتی در ساختار سنتی مواجه میشود.
فیلم “درخت گلابی” نیز در سال ۱۳۷۶ ساخته شده است و بر اساس داستان کوتاهی از گلی ترقی ساخته شده است.
فیلم “سنتوری” یا “علی سنتوری” در سال ۱۳۸۵ ساخته شده است و به ژانر درام تعلق دارد. این فیلم به نگاهی انتقادی به تضاد سنت و مدرنیته در جامعه امروز ایران میپردازد. این فیلم در زمان ساخت توقیف شده و پس از چند سال در شبکه نمایش خانگی به نمایش درآمد.
فیلم “لامینور” پس از شش سال دوری مهرجویی از سینما در سال ۱۳۹۸ ساخته شد. تهیهکننده این فیلم رضا درمیشیان است و نکته ویژه آن همکاری مهرجویی با علی نصیریان و عزتالله رمضانیفر پس از چهل سال است.
بعضی از سایر فیلمهای مهرجویی که اشاره شده عبارتند از: “آقای هالو”، “بانو”، “مهمان مامان”، “نارنجی پوش”، “اشباح” و “بمانی”.